Ο ΟΙΚΟΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ .

     

 
ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ .

 

Στο σφυρί η περιουσία του Θ. Δέρβη
Της ΛΗΤΩΣ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ  09/10/2012  www.axiaplus.gr

Η κυπριακή Psatharis Auctions αποκάλυψε τη συμφωνία που έκλεισε για την πώληση της συλλογής έργων Τέχνης, προσωπικών αντικειμένων και επίπλων του Θεμιστοκλή Δέρβη, τέως δημάρχου Λευκωσίας. «Μέλη της οικογένειας Δέρβη επικοινώνησαν με τον οίκο και εξέφρασαν την επιθυμία τους για την πώληση των αντικειμένων», είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την «Α» ο Νίκος Ψαθάρης, ιδιοκτήτης της Psatharis Auctions, ξεκαθαρίζοντας πως για τη φθινοπωρινή σεζόν ο οίκος θα πραγματοποιήσει δύο διαφορετικά sales: τη δημοπρασία Δέρβη στις 17 Οκτωβρίου και την καθιερωμένη δημοπρασία ελληνικών και κυπριακών έργων Τέχνης στις 22 Νοεμβρίου.

Η Συλλογή Δέρβη περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, έπιπλα, πορσελάνες, κρυστάλλινους πολυελαίους, σερβίτσια και κοσμήματα υψηλής αξίας. «Συνεργαστήκαμε με επαγγελματίες πραγματογνώμονες από την Αγγλία, ειδικούς για την αγορά διαμαντιών, και ειδικούς για την αγορά αντίκας», εξηγεί ο κ. Ψαθάρης, τονίζοντας πως τα κοσμήματα θα εκτεθούν στο ξενοδοχείο «Χίλτον» μόνο για τρεις ώρες, στις 17 Οκτωβρίου, για λόγους ασφαλείας.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: εισχωρεί ο κυπριακός οίκος στην αγορά αντίκας και στην αγορά κοσμήματος; «Αυτό είναι κάτι που θα το κατευθύνει η αγορά», απαντά ο κ. Ψαθάρης. «Αν η συγκεκριμένη δημοπρασία έχει ζήτηση εμείς θα είμαστε ανοιχτοί στην κατηγορία», προσθέτει.


Οι θησαυροί που ξεχωρίζουν

Ξεχωρίζει το Τοπίο, του Φλαμανδού Jean Francois de Wouters. Οπως πληροφορεί η Psatharis Auctions, είναι λάδι σε καμβά, υπογεγραμμένο στο κάτω δεξιό μέρος «F. Wauters», με διαστάσεις 46x88 εκατοστά. Είχε δοθεί ως δώρο από τον Εμμανουήλ Κ. Σωτήρχου, για τον γάμο του Νικόλαου Δέρβη και της Ελενίτσας Ζαχαριάδη - Ευαγγελίδη, γονέων του Θεμιστοκλή Δέρβη, τον Σεπτέμβριο του 1891 στη Μασσαλία. Ο πίνακας εκτιμήθηκε μεταξύ 5.000 και 7.000 ευρώ. Ενα άλλο έργο που τραβά την προσοχή του κοινού είναι η Ουγγαρέζα Τσιγγάνα, του Γερμανού Josef Wilhelm Suhs. Είναι λάδι σε καμβά με διαστάσεις 94x61 εκατοστά, χρονολογημένο το 1895 και υπογεγραμμένο κάτω αριστερά. Η εκτίμησή του κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 6.000 ευρώ.

Χρυσές λίρες και μπριγιάν…

Από τα κοσμήματα την παράσταση κλέβει ένα δαχτυλίδι από λευκόχρυσο διακοσμημένο με διαμάντι βάρους 1,32 καρατίων χρώματος H και καθαρότητας SI1, το οποίο συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας από το Διεθνές Γεμολογικό Ινστιτούτο Αθήνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, το πολύτιμο δαχτυλίδι είχε αγοραστεί στη Γενεύη το 1949 και η τιμή εκτίμησής του κυμαίνεται από 12.000 έως 14.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον τραβά κι ένα ζευγάρι από διαμαντένια σκουλαρίκια με 44 συνολικά μπριγιάν και 4 μπαγκέτες έκαστο. Συνολικά φέρουν 96 διαμάντια βάρους 2,84 καρατίων. Τα σκουλαρίκια, όπως αναφέρεται στον κατάλογο της δημοπρασίας, είχαν αγοραστεί στο Παρίσι το 1958. Εχουν εκτιμηθεί μεταξύ 4.000 και 6.000 ευρώ. Στα υπ’ όψιν είναι και ένα περιδέραιο από επτά χρυσές λίρες Αγγλίας (56g. βάρος). Ηταν το γαμήλιο δώρο της Ελενίτσας Ζαχαριάδη για τους γάμους του Θεμιστοκλή και της Καταλίν Δέρβη. Εχουν εκτιμηθεί από 4.000 έως 5.000 ευρώ.

Από τα έπιπλα ξεχωρίζει μια τραπεζαρία γαλλικού τύπου κατά François Linke του 19ου αι. από μαόνι, αποτελούμενη από ένα τραπέζι (76x170x135 εκ.) και δώδεκα καρέκλες. Εχει εκτιμηθεί από 12.000 έως 18.000 ευρώ.

Ο κ. Ψαθάρης δήλωσε πως μέχρι στιγμής υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. «Από ’κεί και πέρα περιμένουμε όλοι να δούμε τι θα δείξουν τα αποτελέσματα», διευκρίνισε.

Ποιος ήταν ο Θεμιστοκλής Δέρβης

Για τον Θεμιστοκλή Δέρβη η Psatharis Auctions αναφέρει: Ηταν ένας από τους διαπρεπέστερους Κυπρίους γιατρούς παθολόγους, δήμαρχος Λευκωσίας για 27 χρόνια μεταξύ (1929-1959) και πολιτικός παράγων που αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική κατάσταση της Κύπρου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1894 και πέθανε το 1968. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε ιατρική στα Πανεπιστήμια Παρισιού, Βερολίνου και Ζυρίχης, ενώ αργότερα παρακολούθησε κατά καιρούς ειδικά ιατρικά μαθήματα στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στη Βιέννη, στη Νέα Υόρκη και στη Βοστόνη. Εργάστηκε ως γιατρός νοσοκομείου στη Ζυρίχη και τη Γενεύη. Το 1919 επέστρεψε στην Κύπρο, οπότε άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του γιατρού στη Λευκωσία, ενώ παράλληλα αναμείχθηκε ενεργά στα κοινά. Το 1943 ήταν από τους βασικούς πρωτεργάτες και ιδρυτές του Κυπριακού Εθνικού Κόμματος και το 1959 έγινε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Δημοκρατικής Ενώσεως. Ηταν επίσης μέλος της σχολικής Θρονικής Επιτροπής της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, πρόεδρος της Επιτροπής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λευκωσίας του Γυμναστικού Συλλόγου «Παγκύπρια», επίτιμος πρόεδρος του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδος της Παγγκυπρίου Ομοσπονδίας. Παράλληλα, ο Θεμιστοκλής Δέρβης ήταν εκδότης και διευθυντής των δεξιών εφημερίδων «Εθνος» και «Εθνική».

Μεγάλη μείωση στις τιμές εκκίνησης

Στην τελική φάση συγκέντρωσης βρίσκεται η Psatharis Auctions όσον αφορά στη δημοπρασία έργων Ελλαδιτών και Κυπρίων καλλιτεχνών που θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου. Διατηρώντας ανοιχτό τον δίαυλο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ο κυπριακός οίκος έχει κλείσει αρκετά έργα για τον Νοέμβριο, όπως για παράδειγμα έργα των Προσαλέντη, Γεραλή, Αντύπα, Ματσάκη και Βασιλείου.

Σε αυτή τη φάση ο οίκος επιμένει στο χαμήλωμα των εκτιμήσεων. Παράδειγμα αποτελεί ένα έργο του Βασιλείου χρονολογίας 1966 το οποίο έχει εκτιμηθεί από 3.000 έως 5.000 ευρώ.

«Στόχος μου είναι η τιμή εκκίνησης να είναι χαμηλή, και επιμένω για αυτό στους πελάτες καθώς πιστεύω πως είναι προς όφελός τους», αναφέρει ο κ. Ψαθάρης.

 

 

Psatharis Auctions

Web Analytics
.