Ο ΟΙΚΟΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ .

     

 
ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ .

 

Έργα στο σφυρί
Εφημεριδα Πολίτης - Μάιος 2011 από τη Μερόπη Μωυσέως

Θεωρώντας ότι έχει επιτύχει -για άλλη μία χρονιά- το συνδυασμό υψηλή ποιότητα, χαμηλή τιμή, ο Νίκος Ψαθάρης πραγματοποιεί την 9η Δημοπρασία του οίκου δημοπρασιών του στις 8 Ιουνίου 2011.

Εστιάζοντας στα έργα σημαντικών Κυπρίων καλλιτεχνών, ο Οίκος Ψαθάρη παραδίδει στο φιλότεχνο κοινό έργα των Μιχαήλ Κάσιαλου, Χριστόφορου Σάββα, Χαραλαμπίδη, Κουλεντιανού, Πανταλέων, Όπης Ζούνη και άλλων.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Χίλτον. Τα έργα θα εκτεθούν στο χώρο της δημοπρασίας δύο μέρες προηγουμένως.

Κάσιαλος υπεράνω
Από τα 104 επιλεγμένα έργα Κυπρίων και Ελλήνων καλλιτεχνών που θα δημοπρατηθούν, ξεχωρίζουν -έχοντας και την υψηλότερη τιμή εκκίνησης- το έργο του Κάσιαλου Το σκαρπάρικο του Κάσιαλου και το έργο του Σάββα Νεκρή φύση με φρούτα.

Το Σκαρπάρικο (λάδι σε καμβά, 112Χ62 εκ.) έχει τιμή εκτίμησης 15-20 χιλιάδες ευρώ και απεικονίζει το εργαστήρι (σκαρπάρικο) που διατηρούσε ο ίδιος από το 1903 έως το 1920. Το έργο εμφανίζεται για πρώτη φορά στο κοινό, καθώς ο ιδιοκτήτης του το αγόρασε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη από το 1967 και το είχε στην κατοχή του μέχρι σήμερα.

Το ίδιο συμβαίνει με το έργο του Χριστόφορου Σάββα Νεκρή φύση με φρούτα (λάδι σε καμβά, 49-39). Το έργο -του 1955- ανήκει στην πρώτη περίοδο της καλλιτεχνικής δημιουργίας του καλλιτέχνη, που αρχίζει από τον ερχομό του στην Κύπρο μετά τις σπουδές του στην Αγγλία, στα 1954.

Από την πρώιμη περίοδό τους, υπάρχουν επίσης έργα των Νίκου Κουρούσιη (του 1960), του Στέλιου Βότση (του 1978) και άλλων Κυπρίων.

Το έργο του Σάββα, η τιμή εκκίνησης του οποίου ανέρχεται στις 12 χιλιάδες ευρώ, ήταν δώρο του καλλιτέχνη στον παππού τού σημερινού ιδιοκτήτη.

Φροντίζω να παρουσιάζω σε κάθε δημοπρασία του οίκου έργα που δύσκολα βρίσκει κανείς εύκολα στην αγορά, αναφέρει ο κ. Ψαθάρης, επισημαίνοντας πως όλα τα έργα προς δημοπρασία προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές.

Ο κ. Ψαθάρης αναφέρει, ακόμη, πως η σπανιότητα των έργων του είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα των δημοπρασιών του έναντι των δημοπρασιών άλλων οίκων. Γι αυτό και δεν θεωρεί ότι η πρόσφατη διεξαγωγή δύο δημοπρασιών έργων τέχνης επηρεάζει τη δική του.

Τιμή αναλόγως ζήτησης
Μια επιτυχημένη δημοπρασία είναι, σύμφωνα με τον κ. Ψαθάρη, εκείνη που παρουσιάζει στο κοινό έργα υψηλής ποιότητας σε χαμηλές τιμές. Επιμένω πως κάθε ιδιοκτήτης που θέλει να πουλήσει το έργο του θα πρέπει να προσαρμοστεί στην οικονομική δύναμη της αγοράς κάθε φορά. Άλλωστε, από τη στιγμή που έχει ανάγκη να πουλήσει, είναι υποχρεωμένος να προσαρμοστεί στα εκάστοτε οικονομικά δεδομένα.

Ούτε η μικρή αγορά ανησυχεί τον κ. Ψαθάρη. Το ενδιαφέρον του συλλέκτη είναι πάντα ίδιο, είτε υπάρχει κρίση είτε όχι, δηλώνει. Άλλωστε, θεωρώ πως δεν υπάρχει οικονομική κρίση στο χώρο της τέχνης. Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι έχουμε τώρα την ευκαιρία να βελτιώσουμε την ποιότητα των δημοπρασιών. Δεν εννοώ μόνο την εικαστική ποιότητα. Εννοώ και το να καταφέρεις να πετύχεις τέτοια τιμή εκκίνησης για ένα έργο, που να βεβαιώνει την πώληση, που είναι και το ζητούμενο, αναφέρει ακόμη ο κ. Ψαθάρης, καταλήγοντας: Σε μια κρίση, όλος ο κόσμος ψάχνει την ευκαιρία. Αυτό θέλουμε κι εμείς. Να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες που ζητούν οι φιλότεχνοι.

+ Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου, στις 20:00, στο ξενοδοχείο Χίλτον. Θα προηγηθεί η έκθεση των έργων στον ίδιο χώρο από τις 6 Ιουνίου (09:00-22:00) μέχρι τις 8 Ιουνίου (09:00 - 17:00). Για κατάλογο, γραπτές προσφορές και τηλεφωνικές συμμετοχές, τηλ. 24621109 & 99564131. Όλα τα έργα παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα: www.psatharis-auctions.com.cy.
Μερόπη Μωυσέως - Εφημεριδα Πολίτης

 

 

Psatharis Auctions

Web Analytics
.