Anastasia Vlastari
.
ABOUT US BUYING SELLING CALENDAR RESULTS CONTACT US .
Ο ΟΙΚΟΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ .
 
CURRENT AUCTION PUBLICATIONS SUBSCRIPTIONS PLACE BID ANNOUNCEMENTS LINKS .
ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ .

 

 
   

Γιώργος Λανίτης (1936 - 2005)

   
  Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο του 1936. Σπούδασε Επικοινωνίες και Τέχνες στο College of Ρrinting του Λονδίνου. Εργάστηκε στην εφημερίδα Τimesof Cyprusκαι στο ΒΒC. Διορίστηκε Αρχικινηματογραφιστής, Διευθυντής Κινηματογράφου και Προϊστάμενος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Εξέδωσε και υπήρξε εκδότης του CyprusDiplomatist και διατηρούσε τακτική στήλη στην εφημερίδα Τhe Cyprus Weekly.

Αφού εργάστηκε για πολλά χρόνια στην τηλεόραση επανήλθε στα φοιτητικά θρανία για μεταπτυχιακές σπουδές. Σπούδασε Δημιουργική Φωτογραφία στο Folkwangeschulefar Gestaltany στο Εsseu Werder και σπούδασε κινηματογράφο στο Δυτικό Βερολίνο την περίοδο1968 - 69 όπου γνωρίστηκε με τον Βίλυ Μπραντ και ανέπτυξαν φιλία.

Για το έργο του ο Γιώργος Λανίτης έχει τιμηθεί και έτυχε σημαντικών διακρίσεων σε διάφορες χώρες. Για την ταινία του Επικοινωνία του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Για την ταινία του για το Σινά και την Αγία Αικατερίνη αναγορεύθηκε Ιππότης του Τάγματος της Αγίας Αικατερίνης.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Μaitre από τη Διεθνή Φωτογραφική Ομοσπονδία για την πρωτότυπη εργασία του στην κινούμενη φωτογραφία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία του απένειμε το 2004 το Αριστείο Διάκρισης στα Γράμματα, στις Τέχνες και στις Επιστήμες.

Μεταξύ των βιβλίων που έχει εκδώσει ο Λανίτης είναι το Νάσος τας Αφρόδιτας, όπου αποτυπώνονται πρόσωπα / σκηνές της κυπριακής ζωής. Γυναίκες - μάνες με μαύρα μαντίλια παρουσιάζονται σ ένα ασπρόμαυρο φόντο, που εντείνει τη δραματική φόρτιση σαν φιγούρες αρχαίας τραγωδίας. Βιώνοντας τα γεγονότα του 1974, ο Λανίτης έχει αποτυπώσει τον πόνο και την τραγωδία του ολέθρου στο πορτρέτο μιας Κυπρίας μάνας, στο πρόσωπο της οποίας καθρεφτίζεται όλος ο πόνος και η τραγωδία του ολέθρου.

Λέει συγκεκριμένα ο καλλιτέχνης: Έχω επιλέξει να μιλήσω για την τραγωδία του 1974 μόνο με μια φωτογραφία. Λέει πολύ περισσότερα από χιλιάδες λέξεις.

Το 1982 παρουσίασε την ενότητα Κίνηση. Η εισαγωγή της κίνησης στη φωτογραφία προσδίδει στις συνθέσεις του Γιώργου Λανίτη μια μοναδική ποιητικότητα. Πρόσωπα, δένδρα, άνθη αποτυπώνονται σ ένα αχνό περίγραμμα, όπου καθρεφτίζονται οι ιριδισμοί του φωτός. Η ενότητα Μετεξέλιξη 1997 παρουσιάζει πορτρέτα οκτώ ανθρώπων από ένα μπαρ, με την ονομασία Ναυάγιο. Ένα ναυάγιο πραγματικό ή φανταστικό, διερωτάται ο αναγνώστης. Όπως και εάν έχει, ο Γιώργος Λανίτης το μετατρέπει σε μια πραγματική εξερεύνηση του φωτογραφικού του κάδρου, με κεντρομόλο δύναμη τον άνθρωπο. Εξάλλου, η αγάπη του καλλιτέχνη για ό,τι ανθρώπινο είναι χαρακτηριστικό της δουλειάς του. Η ενότητα Συνεχίζοντας είναι η δουλειά η οποία έκανε λίγο πριν πεθάνει. Η φωτογραφική σύνθεση αγγίζει εδώ την εικαστική δημιουργία. Το πράσινο του πεύκου συνοικεί και συνενώνεται με το ζεστό καφέ των πήλινων αγγείων, με το μπλε της θάλασσας. Ο καλλιτέχνης συνδιαλέγεται με τα χρώματα της παλέτας της κυπριακής υπαίθρου, δημιουργώντας συνθέσεις απαράμιλλης αρμονίας. Το εκτυφλωτικό φως του κυπριακού τοπίου εισχωρεί άπλετα από τις γωνιές του φωτογραφικού του κάδρου, προβάλλοντας ανάγλυφα την υφή των όγκων και σχημάτων.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 07/06/2012
   
   
Giorgos Lanitis (1936 - 2005)
   
   
   
   
 
   
   
   
   

   
   
 
   
   
 

Psatharis Auctions      All rights reserved

visitors...:::

.