ABOUT US BUYING SELLING CALENDAR RESULTS CONTACT US .
Ο ΟΙΚΟΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ .

CURRENT AUCTION PUBLICATIONS SUBSCRIPTIONS PLACE BID ANNOUNCEMENTS LINKS .
ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ .

 

   
     

Auction Sale:
Δημοπρασία
:

25

HILTON HOTEL, Nicosia -  5 Dec. 2018
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΧΙΛΤΟΝ Λευκωσία
- 5 Δεκ. 2018

 

 

Lot 37  

next lot

     

 
 Michael Kashalos (1885 - 1974)
Woman pulling yarn and woman in the wardrobe (1965)
Signed lower left Michael Ch. Kashalos
Oil on hardboard
55 x 85 cm

Estimate:

 16.000 - 21.000
 
  Place Bid   
 

   
 Μιχαήλ Κάσιαλος (1885 - 1974)
Γυναίκα σέρνει νήματα και
γυναίκα στο δουλάππιν (1965)

Υπογεγραμμένο κάτω αριστερά: Μιχαήλ Χρ. Κάσιλος
Λάδι σε
hardboard, 55 x 85 εκ.

Εκτίμηση:

 16.000 - 21.000
 
  Συμμετοχή με προσφορά 
 

 Notes / Σημειώσεις
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλος
Η κρυμμένη γοητεία της ζωγραφικής
 

Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλος (1885 - 1974)
Ναΐφ ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1885. Πήρε λίγα μαθήματα αγιογραφίας στο δημοτικό σχολείο από το δάσκαλο και αγιογράφο Κυριάκο Πιερίδη. Μέχρι το 1940 ασκούσε το επάγγελμα του παπουτσή και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη διακόσμηση καθρεφτών, τη ζωγραφική σε γυαλί τη κατασκευή διακοσμητικών πήλινων και γύψινων αντικειμένων και τις απομιμήσεις αρχαίων ευρημάτων. Γύρω στο 1957 στράφηκε προς τη ζωγραφική. Τον Αύγουστο του 1974 τραυματίστηκε από τον τουρκικό στρατό και πέθανε λίγο αργότερα στην Λάρνακα την 30η Αυγούστου.

Ο Μιχαήλ Κάσιαλος, με την αυθεντική και πρωτότυπη του δημιουργία αποτέλεσμα μιας εντελώς προσωπικής θέασης του κόσμου, είναι ένας τυπικός ναΐφ καλλιτέχνης παρά το γεγονός ότι στο έργο του αναγνωρίζουμε και κάποια λαϊκά στοιχεία. Στην Ελλάδα η τέχνη των ναΐφ έρχεται στην επιφάνεια το 1929 με την ανακάλυψη του Θεόφιλου από τον τεχνοκριτικό Ευστράτιο Ελευθεριάδη. Στην Κύπρο η ανακάλυψη και η εκτίμηση των ντόπιων ναΐφ καλλιτεχνών έγινε με κάποια καθυστέρηση. Ο ζωγράφος Αδαμάντιος Διαμαντής ήταν από τους πρώτους που εντόπισαν, προς το τέλος της δεκαετίας του 50, τον Μιχαήλ Κάσιαλο και γοητεύτηκαν από το έργο του απλοϊκού αυτού ζωγράφου. Έτσι, από τότε, αρχίζει να έρχεται στο φως η τέχνη και η ζωή του πρώτου επώνυμου ναΐφ ζωγράφου της Κύπρου.

Ο Κάσιαλος γεννήθηκε το 1885 στο χωριό Άσσια. Στο σχολείο απέκτησε τις πρώτες ζωγραφικές του εμπειρίες με δάσκαλο τον Κυριάκο Πιερίδη. Από τότε διαφαίνεται το πηγαίο του ταλέντο και η αγάπη του για τη ζωγραφική. Η έλξη του αυτή προς τη δημιουργία τον ώθησε στη συνέχεια να παρακολουθήσει, ανελλιπώς, την αγιογράφηση της εκκλησίας του χωριού του από τους πατέρες Κύριλλο και Νύμφωνα.

Στα δεκατρία του χρόνια, έπειτα από προτροπή του πατέρα του, έμαθε την τέχνη του παπουτσή, την οποία άσκησε για πολλά χρόνια. Ο Κάσιαλος όμως δεν λησμόνησε την πρώτη του αγάπη για την καλλιτεχνική δημιουργία. Γι αυτό, άρχισε παράλληλα να διακοσμεί καθρέφτες, να φτιάχνει καλόγουστα διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, να δημιουργεί πήλινα αγγεία, τα οποία στη συνέχεια πωλούσε σε διάφορα πανηγύρια.

Η θεματογραφία του είναι ολοκληρωτικά παρμένη από την καθημερινότητα όπως ο ίδιος την βίωσε. Ζωγραφίζει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, ιδιαίτερα αυτά που συνδέονται με τον κύκλο της ζωής και τις θρησκευτικές γιορτές. Ο παραδοσιακός κυπριακός γάμος διατηρεί ξεχωριστή θέση στο έργο του. Σημαντική θέση στη θεματογραφία του έχουν επίσης οι αγροτικές εργασίες και οι σκηνές από τη καθημερνή ζωή των ανθρώπων του χωριού.

Όπως ο Θεόφιλος έτσι και ο δικός μας Κάσιαλος, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ο κρίκος που συνδέει το παρελθόν με το παρόν της τέχνης μας. Στο έργο του αναγνωρίζουμε κάποια στοιχεία από την αρχαιοελληνική τέχνη, τη βυζαντινή και τη λαϊκή, όλα όμως δοσμένα με την ελευθερία της δικής του αφελούς αμεσότητας. Μας δένει ακόμη με το παρελθόν μας, γιατί ο Κάσιαλος δεν έχει επηρεαστεί από κανένα ξένο στοιχείο.

Σημειώσεις:
Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλος, Η κρυμμένη γοητεία της ζωγραφικής, Δήμος Λάρνακας / Ίδρυμα Πιερίδη, Δάφνης Νικήτα

visitors...:::

 
 

Psatharis Auctions - Δημοπρασίαι Ψαθάρης

.