Ο ΟΙΚΟΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ .

     

 
ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ .

 

Τέχνη προσιτή
Εφημεριδα Πολίτης 15 Απριλίου 2009 από τη Χριστίνα Λάμπρου

Επηρεάζει η οικονομική κρίση την αγορά της τέχνης; Ο Νίκος Ψαθάρης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου Οίκου, λέει πως την επηρεάζει θετικά.

Με ογδόντα εννέα επιλεγμένα έργα Κυπρίων, Ελλήνων και Ξένων Καλλιτεχνών ο «Οίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης» διοργανώνει την πέμπτη κατά σειρά δημοπρασία του, την Τετάρτη 29 Απριλίου.

Από τα έργα της δημοπρασίας ξεχωρίζει το «Πορτρέτο του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου» που φιλοτεχνήθηκε από τον Κρητικό ζωγράφο / αγιόγραφο Ιωάννη Κορνάρο περί το 1790. Το έργο εκτιμάται μεταξύ 60.000 - 110.000 ευρώ. Σπάνιο έργο της δημοπρασίας είναι και το «Γυμνό» του Γ. Πολ Γεωργίου, όνομα που θεωρείται πλέον σταθερή αξία στις δημοπρασίες. Το έργο που είναι υπογραμμένο δύο φορές με διαφορετικές ημερομηνίες 1953 και 1963, (αφού ως γνωστόν ο καλλιτέχνης συνήθιζε να βάζει στα έργα του τόσο την ημερομηνία φιλοτέχνησης όσο και την ημερομηνία πώλησης) εκτιμάται μεταξύ 25.000 και 35.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον αναμένεται να κινήσουν και δύο έργα του Γιώργου Μαυροίδη «Ζευγάρι στη παραλία» (15.000 - 20.000) και «Κόκκινο χαλί» που (11.000 - 15.000). Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η τιμή κατακύρωσης του πρώτου έργου το οποίο προέρχεται από τη συλλογή του Γιάννη Μιχαήλ Μούσκου, όπως και δέκα άλλων έργων της ιδίας συλλογής, θα διατεθεί στο Ίδρυμα «Ανάσα για Ζωή».

Κύπριοι και Έλληνες
Στην δημοπρασία περιλαμβάνονται επίσης ένα από τα πρώτα έργα της Κύπριας ζωγράφου Λουκίας Νικολαίδου «Λουλούδια στο βάζο», της περιόδου 1928 - 1935 (13.000 - 17.000), δυο έργα του Ιωάννη Κισσονέργη «Παλιά Λευκωσία» (12.000 - 16.0000) και «Τοπίο» (3.000 - 5.000), δύο έργα του Αλέκου Φασιανού (9.500 - 15.000), ένα του Λευτέρη Οικονόμου «Οικία Χατζηκυριάκου - Λευκωσία» (10.000 - 14.000) και «Λουόμενες στην Αγία Νάπα» του ιδίου καλλιτέχνη (6.000 - 8.000).

Επίσης παρουσιάζονται δύο έργα του Βίκτωρα Ιωαννίδη: «Τοπίο» του 1953 και «Γυναικεία μορφή» του 1958, (5.000 - 7.000 και 3.800 - 5.500 αντίστοιχα), του Σολομού Φραγκουλίδη, «Εκκλησία στην Ελλάδα» (4.000 - 6.000), του Σπύρου Βασιλείου «Πανσέλινος» (5.000 - 7.000) και του Γιάννη Γαϊτη «Θεατές της Ειρήνης» (4.000 - 6.000).

Μεταξύ των υπόλοιπων ονομάτων συγκαταλέγονται και αυτά των: Λαδόμματου, Καραγιάν, Σκοτεινού, Κουρούσιη, Γιαλλινά, Ξάνθου και Φώτου Χατζησωτηρίου, Γέρου, Παπανικολάου, Στεφανίδου, Χιουζ, Βότση και Σταςς.

Σπάνια και πολύτιμα
Η επιλογή των έργων της πέμπτης δημοπρασίας, έγινε με δύο βασικούς άξονες, όπως εξηγεί στον «Π» ο Νίκος Ψαθάρης: «Η καλή ποιότητα και η χαμηλή τιμή εκκίνησης. Σημαντικό για μένα είναι να μπορέσουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον σε όσο το δυνατό περισσότερα άτομα και να προσφέρουμε στο συλλεκτικό κοινό έργα πολύ καλής ποιότητας και επενδυτικής αξίας».

Σημαντική παράμετρος στην επιλογή των έργων που θα δημοπρατηθούν είναι και η σπανιότητά τους: «Στόχος μου είναι να έχω έργα που δύσκολα βρίσκει κανείς στην αγορά, τόσο από γκαλερί όσο και από το ατελιέ το ίδιο του καλλιτέχνη. Εστιάζω σε έργα που είναι σχετικά δυσεύρετα, αποφεύγοντας έργα από την πρόσφατη παραγωγή των καλλιτεχνών, που μπορεί κανείς να εξασφαλίσει με σχετική ευκολία».

Χρυσή Ευκαιρία
Οι Οίκοι δημοπρασίας, είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο στην Κυπριακή αγορά, ένα πείραμα που είχε θετική ανταπόκρισή από το κοινό. «Είναι μικρή η αγορά μας στην Κύπρο. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιώ κανόνες προσαρμοσμένους στην μικρή μας αγορά. Στη Βρετανία για παράδειγμα, όσα έργα που δεν πωλούνται στη δημοπρασία, πωλούνται αμέσως μετά με συγκεκριμένες τιμές. Αυτό, είναι κάτι που θα λειτουργούσε καταστροφικά στην δική μας περίπτωση, για αυτό και βάζοντας ως κίνητρο τις χαμηλές τιμές εκκίνησης, επιδιώκουμε να πωλούνται όσο το δυνατό περισσότερα έργα μέσα από τη δημοπρασία. Αν ένα έργο δεν πωληθεί, πέραν της οικονομικής ζημίας που θα επιφέρει στον Οίκο, θα δημιουργήσει και αρνητική εντύπωση. Η έστω και μία εκατοστιαία αρνητική μονάδα μη πωληθέντος έργου είναι αρνητική για την εικόνα του Οίκου», σημειώνει ο κ. Ψαθάρης.

Σε ποιό όμως βαθμό πιστεύει ότι θα επηρεαστεί η έκβαση της δημοπρασίας από την Οικονομική κρίση; «Δεν ανησυχώ καθόλου, καθότι έχω προνοήσει για την καλή ποιότητα και την χαμηλή τιμή εκκίνησης. Και σε αυτό, βρήκα καλή συνεργασία και κατανόηση από τους ιδιοκτήτες των έργων. Η κρίση αποτελεί χρυσή ευκαιρία να εξασφαλίσουν οι συλλέκτες, οι επενδυτές και οι έμποροι τέχνης έργα σε χαμηλές τιμές, και αυτό λειτουργεί εν τέλει προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων».

 

Psatharis Auctions

Web Analytics
.